Posted on

Beaujolais nouveau est arrivé 19.11

beaujolais-nouveau-bichot-2020-34

Το Beaujolais nouveau είναι ένα φρέσκο ερυθρό κρασί που προέρχεται από την ποικιλία Gamay από την περιοχή Beaujolais της Γαλλίας (στην Βουργουνδία). Είναι το πιο διάσημο κρασί που κυκλοφορεί πρώτο στην αγορά, πολύ σύντομα από τον τρύγο του και την ωρίμανση του, από την τρέχουσα χρονιά. Έχει καθοριστεί η 3η Πέμπτη του Νοέμβρη ως επίσημη κυκλοφορία του ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.

Η ποικιλία gamay

Η φράση Beaujolais nouveau σημαίνει το «νέο» ή «φρέσκο» Beaujolais.

Η ιστορία

Στην περιοχή αυτή πάντα έφτιαχναν αυτό το κρασί για να γιορτάσουν το τέλος του τρύγου, αλλά μέχρι και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο καταναλωνόταν τοπικά. Όταν καθιερώθηκε ως προστατευόμενη περιοχή AOC για τους Γάλλους το 1937, για εμάς το γνωστό ΠΟΠ, τότε ισχύει ότι το κρασί μπορεί να πωληθεί μετά τις 15 Δεκεμβρίου την τρέχουσα χρονιά.

Αυτός ο κανόνας άλλαξε όμως τον Νοέμβριο του 1951 και η Ένωση Επαγγελματιών Παραγωγών Κρασιού του Beaujolais (UIVB)  έθεσε την επίσημη ημερομηνία διάθεσης των κρασιών την 15η του Νοέμβρη, η οποία θα γινόταν γνωστή ως «Beaujolais nouveau».

Μερικά μέλη της ένωσης UIVB διαπίστωσαν μια ευκαιρία μάρκετινγκ πίσω από αυτή την κίνηση και καθιέρωσαν έναν «αγώνα δρόμου» κάθε χρονιά για την άμεση διάθεση τους για κατανάλωση στο Παρίσι.

Το 1960 αγώνες ταχύτητας από Αγγλικούς Συλλόγους Αυτοκινήτων αντάμειβαν τους οδηγούς που έφτανα πρώτοι στην Αγγλία με το περισσότερο κρασί από το Beaujolais της Γαλλίας. Η ανταμοιβή τους ήταν λάστιχα και ανταλλακτικά για τα αγωνιστικά οχήματά τους. Αυτός ο αγώνας πήρε τέτοιες διαστάσεις που μέχρι το 1970 σχεδόν έγινε εθνική γιορτή. Το οποίο  υπάρχει μέχρι και σήμερα και έχει πάρει το όνομα “The Beaujolais Run” – www.beaujolaisrun.com .

 

the-beaujolais-run

the beaujolais run 2014
The  run 2014

Μέχρι το 1972, η Νέα Υόρκη ήταν η μόνη αμερικάνικη πόλη που εισήγαγε Beaujolais, ενώ μετά ακολούθησε και η Μινεάπολις και μετά διαδόθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές της Αμερικής.

Αργότερα η φήμη του εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και την βόρεια Αμερική, και την Ασία. Το 1985 η ημερομηνία κυκλοφορίας αλλάζει για ακόμα μία φορά και ορίζεται ως η 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου, ώστε όλοι να μπορούν να προετοιμαστούν για τα επερχόμενο σαββατοκύριακο.

Έτσι εκείνη την ημέρα στην Γαλλία το κρασί ήταν προς διάθεση από τις 12.01, κάτι που όμως άλλαξε για να προλαβαίνουν οι έμποροι να το έχουν προς διάθεση στα τελικά σημεία πώλησης, αλλά με την αυστηρή οδηγία να μην τον πουλούν πριν την συγκεκριμένη Πέμπτη, για να πετύχουν ένα παγκόσμιο γενικό ταυτόχρονο release της εσοδείας .

Όλα τα μέσα της τότε εποχής χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά του κρασιού, από ελέφαντες, αεροπλάνα «Κον Κορντ», αλλά και αερόστατα, και πολλές αεροπορικές εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων ανακοίνωναν επίσημα τις ημερομηνίες με τα δρομολόγια διάθεσης, ξεκινώντας από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η Παραγωγή

Το σταφύλι θα πρέπει να προέρχεται από την οριοθετημένη ζώνη του Beaujolais, εξαιρώντας όμως τα 10 cru του (δείτε εδώ ποια είναι ).

Υπάρχουν 2 κατηγορίες τοπικής παραγωγής για αυτά τα κρασιά, τα Beaujolais Nouveau και Beaujolais-Villages Nouveau, με το δεύτερο να αναφέρεται στα κρασιά που παράγονται από τα 30 χωρία της περιοχής που δεν περιλαμβάνονται στα οριοθετημένα 10 cru της.

10_beaujolais_crus_AOC

Και λίγοι αριθμοί για την καλλιέργεια και την παραγωγή αυτής της ετικέτας, η παραγωγή των Beaujolais Nouveau αποτελεί το 25% της συνολικής παραγωγής στην περιοχή, και από το 2017 υπάρχουν 2.000 παραγωγοί, δίνοντας 27,5 εκατομμύρια κιβώτια από 4.000 αμπελοτόπια, με το 40% να εξάγεται.

beaujolais-mapΑπό τον νόμο τα σταφύλια θα πρέπει να συλλέγονται με το χέρι και η διαδικασία οινοποίησης να είναι διαφορετική από ότι ξέρουμε. Οι ρόγες μπαίνουν όλες μαζί, χωρίς να περάσουν από πιεστήριο, μέσα στην δεξαμενή 76 τόνων. Μετά η δεξαμενή σφραγίζεται και γεμίζει με μονοξείδιο του άνθρακα CO2, όπου αυτό το αέριο θα προκαλέσει την ρήξη της ρόγας μαζί με το βάρος τους και η ζύμωση θα ξεκινήσει προκαλώντας την έκλυση ακόμα περισσότερου διοξειδίου.

Αυτή η διαδικασία προκαλεί και τη ζύμωση σε ράγες που δεν έχουν σπάσει ακόμα, και συνολικά δημιουργείται ένα κρασί που έχει φρέσκο φρουτώδη χαρακτήρα με χαμηλές τανίνες.

Την μέρα αυτή που κυκλοφορεί αυτή η έκδοση συνοδεύει η φράση “Le Beaujolais nouveau est arrivé!” –  “The new Beaujolais has arrived!” – «Τα φρέσα Beaujolais ήρθαν»

 

Το κρασί

beaujolais-nouveau-bichot-2020-2 (Custom)

Αυτό το κρασί έχει ελαφρύ ερυθρό χρώμα με μοβ  και ροζ ανταύγειες, κάτι που αντανακλά την φρεσκάδα του και εμφιαλώνεται 6-8 εβδομάδες μετά τον τρύγο. Η διαδικασία οινοποίησης του προσφέρει χαμηλές τανίνες, κάτι που το κάνει πιο «μαλακό» και εύκολο στην κατανάλωση, ενώ χαρακτηρίζεται από αρώματα μπανάνας, σταφυλιού, φράουλας, σύκου και αχλαδιού

Απολαύστε το στους 13 βαθμούς Κελσίου σκέτο ή με «ελαφριά» κόκκινα κρέατα.

Αγοράστε το δικό εσάς εδώ από το σύνολο κτημάτων του Albert Bichot

 

Beaujolais nouveau