Posted on

Κτήμα Ορφανού, το πολυβραβευμένο οινοποιείο της Αχαϊας

κτήμα ορφανού πάτρα

Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινάει από το 1927, όταν ο Ιωάννης Ορφανός, γοητευμένος από την ποιότητα του εδάφους στην περιοχή του Μιντηλογλίου Πάτρας, αγόρασε το κτήμα μαζί με μία πέτρινη αγροτική κατοικία από τον τότε Μητροπολίτη Τριπόλεως Ευστάθιο. Και διάλεξε το αμπέλι σαν καλλιέργεια, γιατί του έφερνε πιο κοντά, του κρατούσε ζωντανές τις μνήμες του από την χαμένη πατρογονική γη, του λιγόστευε τον καημό. Έτσι, φυτεμένο βέργα στη βέργα το πρώτο εκείνο αμπέλι του έδωσε την ικανοποίηση να ζει και να εργάζεται μαζί με την οικογένειά του καλλιεργώντας το μαζί με τις ελιές του κτήματος.

Μετά το θάνατο του Ιωάννη Ορφανού το 1938, το κτήμα αναλαμβάνει και επεκτείνει ο γιος του Εμμανουήλ Ορφανός μεταμορφώνοντάς το σε ένα μικρό ανεξάρτητο αμπελώνα ο οποίος περιελάμβανε αρκετές ελληνικές ποικιλίες όπως ροδίτη αλεπού, κέρινο, σουλτανίνα, φράουλα, σταφίδα.

Παράλληλα δημιουργεί ένα μικρό οινοποιείο έχοντας το πλούσιο δυναμικό της πρώτης ύλης και χρησιμοποιώντας μηχανήματα και εξοπλισμό εκείνης της εποχής όπως π.χ. βαρέλια, χειροκίνητα πατητήρια, τρόκολα και αντλίες. Το πάθος για καλό κρασί συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια και σημαδεύτηκε πάντα με επιτυχία.

Το οινοποιείο πλέον συνεχίζει να τρέχει υπό τον νέο σε ηλικία ανιψιό Εμανουήλ Ορφανό.

Τα κρασιά

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 ετικέτες στο κτήμα, όλες τους με εθνικά και διεθνή βραβεία

Μοσχάτο

ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Μοσχάτο Άσπρο 100%

ΠΕΡΙΟΧΗ: Αμπελουργική ζώνη Νομού Αχαΐας

ΘΕΣΗ: Παλαιά Περιστέρα Κάτω Αχαΐας

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Αποβοστρύχωση, παραμονή με τα στέμφυλα και στη συνέχεια κρυοεκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Αλκοολική ζύμωση μακράς διάρκειας σε πολύ χαμηλές και διαβαθμισμένες θερμοκρασίες και παραμονή του κρασιού στις λεπτές οινολάσπες του για δυο μήνες με περιοδική ανάδευση.

ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
Λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα, μύτη με  έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών,  βερίκοκου, τριαντάφυλλου και ροδοζάχαρης που συμπληρώνονται από νότες γκρέιπφρουτ. Στο στόμα είναι λεπτό με φινέτσα και ευχάριστη οξύτητα που του προσδίδουν νεύρο και νεανικότητα.

ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ: 
Σαλάτες ζυμαρικών, θαλασσινά, ψάρια, όστρακα και λευκά τυριά.
Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη Αχαΐα

Μαλαγουζιά

ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Μαλαγουζιά 100%

ΠΕΡΙΟΧΗ: Αμπελουργική ζώνη Νομού Αχαΐας

ΘΕΣΗ: Παληουργιά Παραλίας Πατρών και Παλαιά Περιστέρα Κάτω Αχαΐας

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Αποβοστρύχωση, παραμονή με τα στέμφυλα και στη συνέχεια κρυοεκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες και παραμονή του κρασιού στις λεπτές οινολάσπες του για δυο μήνες με περιοδική ανάδευση.

ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Λαμπερό με υποκίτρινο χρώμα. Μύτη τυπική της ποικιλίας με αρώματα εσπεριδοειδών, μήλου αχλαδιού και πράσινες νότες όπως πιπεριάς και σπαραγγιού. Στόμα με πολύ καλή ισορροπία και αρωματική επίγευση.

ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ: Σαλάτες χορταρικών, ζυμαρικά, θαλασσινά, ψάρια τηγανιτά ή στη σχάρα όπως και πουλερικά μαγειρευτά σε λευκή σάλτσα.

Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη Αχαΐα

Merlot ροζε ημίξηρο

ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Merlot 100%

ΠΕΡΙΟΧΗ: Αμπελουργική ζώνη Νομού Αχαΐας

ΘΕΣΗ: Παληουργιά Παραλίας Πατρών

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Αποβοστρύχωση, παραμονή λίγες ώρες με τα στέμφυλα και στην συνέχεια κρυοεκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες.

ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Έντονο χρώμα με ιώδεις ανταύγειες και κυρίαρχα τα αρώματα βύσσινου, μούρου και δαμάσκηνου. Στόμα με έντονη αίσθηση του φρουτοχυμού και διακριτική γλυκιά επίγευση.

ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ: Τυριά, ψάρι ψητό σχάρας, πιάτα εξωτικής αλλά και μεσογειακής κουζίνας, ζυμαρικά και πουλερικά σε σάλτσα ντομάτας. Επίσης σερβίρεται και σαν απεριτίφ.

Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη Αχαΐα

Syrah

ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Syrah, Μαυροδάφνη

ΠΕΡΙΟΧΗ: Αμπελουργική ζώνη Νομού Αχαΐας

ΘΕΣΗ: Παληουργιά Παραλίας Πατρών και Παλαιά Περιστέρα Κάτω Αχαΐας

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Αποβοστρύχωση και στη συνέχεια κλασσική ερυθρή οινοποίηση σε συνθήκες ελεγχομένης θερμοκρασίας.

ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
Βαθύ ρουμπινί χρώμα. Μύτη με άρωμα κόκκινων φρούτων και στόμα με απαλές τανίνες και φρουτώδη επίγευση.

ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ: Αλλαντικά, κόκκινο κρέας, κυνήγι μαγειρευτό ή ψητό καθώς και αρνί ψητό φούρνου.

Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη Αχαΐα

Βρείτε τις ετικέτες του κάνοντας κλικ εδώ