Posted on

Εξήντα χρόνια τρύγος – Γιάννης Μπουτάρης 1

Εξήντα χρόνια τρύγος γιαννης μπουταρης

Συγγραφέας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Σε συνεργασία με τη ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗ

Με τη χαρακτηριστική ευθύτητά του, ο Γιάννης Μπουτάρης ανιστορεί  την προδιαγεγραμμένη –λόγω οικογενειακής παράδοσης– ενασχόλησή του με τα κρασιά, τη συλλογική του δράση, τις καινοτομίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον κλάδο στην Ελλάδα από τη μεταπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας.

Περιγράφει το τέρας του αλκοολισμού που κατάφερε να νικήσει και τη βοήθεια που αξιώθηκε να δώσει σε άλλους εξαρτημένους.

εξηντα χρονια τρυγος γιαννης μπουταρης βιβλιο
εξηντα χρονια τρυγος γιαννης μπουταρης βιβλιο

Πολιτικές θέσεις και αμφιλεγόμενα στοιχεία της συμπεριφοράς του, τα οποία έχουν διχάσει τον δημόσιο διάλογο, ξεπηδούν στην αφήγησή του πλάι σε σπαράγματα από έντονες οικογενειακές στιγμές και αποτυπώνουν τη θυμοσοφία, το χάρισμα, τις αντιφάσεις και τελικά τον απολογισμό του οινοποιού κυρ Γιάννη.

Εξήντα χρόνια τρύγος δεν του αρκούν. Η αφήγησή του ολοκληρώνεται με το απραγματοποίητο, μέχρι στιγμής, όραμά του.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ γεννήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος Χημικός του ΑΠΘ, διπλωματούχος Οινολόγος και συνεχιστής της πλούσιας οικογενειακής παράδοσης στα κρασιά, μέσω της εταιρείας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», την οποία ίδρυσε ο παππούς του το 1879.

Από την εταιρεία «Μπουτάρη» αποχώρησε το 1996 και ίδρυσε την εταιρεία «Κυρ-Γιάννη» –με τα ομώνυμα κρασιά και τα οινοποιεία σε ιδιόκτητους αμπελώνες, στο Γιαννακοχώρι Νάουσας και στο Αμύνταιο–, την οποία σήμερα διευθύνουν οι δύο του γιοι.

Έχει διατελέσει πρόεδρος και μέλος διοικήσεων πλήθους φορέων, επαγγελματικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών· ενδεικτικά: Διεθνής Ακαδημία Οίνου, Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων «Όασις», καθώς και ιδρυτής του «Αρκτούρου», οργανισμού για την προστασία της καφετιάς αρκούδας και της άγριας ζωής.

Έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις.

Εξελέγη δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2010 για δύο διαδοχικές θητείες, έως το 2019. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας.

Η ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗ γεννήθηκε το 1964 στο Περιστέρι. Έχει εργαστεί στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, στα χρηματοοικονομικά και στη διοίκηση μονάδων υγείας. Έχει συγγράψει χρονογραφήματα, επιφυλλίδες, μία νουβέλα και ένα μυθιστόρημα.

Αγοράστε το εδώ

Posted on

Κτήμα Ορφανού, το πολυβραβευμένο οινοποιείο της Αχαϊας

κτήμα ορφανού πάτρα

Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινάει από το 1927, όταν ο Ιωάννης Ορφανός, γοητευμένος από την ποιότητα του εδάφους στην περιοχή του Μιντηλογλίου Πάτρας, αγόρασε το κτήμα μαζί με μία πέτρινη αγροτική κατοικία από τον τότε Μητροπολίτη Τριπόλεως Ευστάθιο. Και διάλεξε το αμπέλι σαν καλλιέργεια, γιατί του έφερνε πιο κοντά, του κρατούσε ζωντανές τις μνήμες του από την χαμένη πατρογονική γη, του λιγόστευε τον καημό. Έτσι, φυτεμένο βέργα στη βέργα το πρώτο εκείνο αμπέλι του έδωσε την ικανοποίηση να ζει και να εργάζεται μαζί με την οικογένειά του καλλιεργώντας το μαζί με τις ελιές του κτήματος.

Μετά το θάνατο του Ιωάννη Ορφανού το 1938, το κτήμα αναλαμβάνει και επεκτείνει ο γιος του Εμμανουήλ Ορφανός μεταμορφώνοντάς το σε ένα μικρό ανεξάρτητο αμπελώνα ο οποίος περιελάμβανε αρκετές ελληνικές ποικιλίες όπως ροδίτη αλεπού, κέρινο, σουλτανίνα, φράουλα, σταφίδα.

Παράλληλα δημιουργεί ένα μικρό οινοποιείο έχοντας το πλούσιο δυναμικό της πρώτης ύλης και χρησιμοποιώντας μηχανήματα και εξοπλισμό εκείνης της εποχής όπως π.χ. βαρέλια, χειροκίνητα πατητήρια, τρόκολα και αντλίες. Το πάθος για καλό κρασί συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια και σημαδεύτηκε πάντα με επιτυχία.

Το οινοποιείο πλέον συνεχίζει να τρέχει υπό τον νέο σε ηλικία ανιψιό Εμανουήλ Ορφανό.

Τα κρασιά

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 ετικέτες στο κτήμα, όλες τους με εθνικά και διεθνή βραβεία

Μοσχάτο

ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Μοσχάτο Άσπρο 100%

ΠΕΡΙΟΧΗ: Αμπελουργική ζώνη Νομού Αχαΐας

ΘΕΣΗ: Παλαιά Περιστέρα Κάτω Αχαΐας

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Αποβοστρύχωση, παραμονή με τα στέμφυλα και στη συνέχεια κρυοεκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Αλκοολική ζύμωση μακράς διάρκειας σε πολύ χαμηλές και διαβαθμισμένες θερμοκρασίες και παραμονή του κρασιού στις λεπτές οινολάσπες του για δυο μήνες με περιοδική ανάδευση.

ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
Λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα, μύτη με  έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών,  βερίκοκου, τριαντάφυλλου και ροδοζάχαρης που συμπληρώνονται από νότες γκρέιπφρουτ. Στο στόμα είναι λεπτό με φινέτσα και ευχάριστη οξύτητα που του προσδίδουν νεύρο και νεανικότητα.

ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ: 
Σαλάτες ζυμαρικών, θαλασσινά, ψάρια, όστρακα και λευκά τυριά.
Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη Αχαΐα

Μαλαγουζιά

ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Μαλαγουζιά 100%

ΠΕΡΙΟΧΗ: Αμπελουργική ζώνη Νομού Αχαΐας

ΘΕΣΗ: Παληουργιά Παραλίας Πατρών και Παλαιά Περιστέρα Κάτω Αχαΐας

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Αποβοστρύχωση, παραμονή με τα στέμφυλα και στη συνέχεια κρυοεκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες και παραμονή του κρασιού στις λεπτές οινολάσπες του για δυο μήνες με περιοδική ανάδευση.

ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Λαμπερό με υποκίτρινο χρώμα. Μύτη τυπική της ποικιλίας με αρώματα εσπεριδοειδών, μήλου αχλαδιού και πράσινες νότες όπως πιπεριάς και σπαραγγιού. Στόμα με πολύ καλή ισορροπία και αρωματική επίγευση.

ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ: Σαλάτες χορταρικών, ζυμαρικά, θαλασσινά, ψάρια τηγανιτά ή στη σχάρα όπως και πουλερικά μαγειρευτά σε λευκή σάλτσα.

Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη Αχαΐα

Merlot ροζε ημίξηρο

ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Merlot 100%

ΠΕΡΙΟΧΗ: Αμπελουργική ζώνη Νομού Αχαΐας

ΘΕΣΗ: Παληουργιά Παραλίας Πατρών

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Αποβοστρύχωση, παραμονή λίγες ώρες με τα στέμφυλα και στην συνέχεια κρυοεκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες.

ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Έντονο χρώμα με ιώδεις ανταύγειες και κυρίαρχα τα αρώματα βύσσινου, μούρου και δαμάσκηνου. Στόμα με έντονη αίσθηση του φρουτοχυμού και διακριτική γλυκιά επίγευση.

ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ: Τυριά, ψάρι ψητό σχάρας, πιάτα εξωτικής αλλά και μεσογειακής κουζίνας, ζυμαρικά και πουλερικά σε σάλτσα ντομάτας. Επίσης σερβίρεται και σαν απεριτίφ.

Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη Αχαΐα

Syrah

ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Syrah, Μαυροδάφνη

ΠΕΡΙΟΧΗ: Αμπελουργική ζώνη Νομού Αχαΐας

ΘΕΣΗ: Παληουργιά Παραλίας Πατρών και Παλαιά Περιστέρα Κάτω Αχαΐας

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Αποβοστρύχωση και στη συνέχεια κλασσική ερυθρή οινοποίηση σε συνθήκες ελεγχομένης θερμοκρασίας.

ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
Βαθύ ρουμπινί χρώμα. Μύτη με άρωμα κόκκινων φρούτων και στόμα με απαλές τανίνες και φρουτώδη επίγευση.

ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ: Αλλαντικά, κόκκινο κρέας, κυνήγι μαγειρευτό ή ψητό καθώς και αρνί ψητό φούρνου.

Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη Αχαΐα

Βρείτε τις ετικέτες του κάνοντας κλικ εδώ

Posted on

Beaujolais nouveau est arrivé 19.11

beaujolais-nouveau-bichot-2020-34

Το Beaujolais nouveau είναι ένα φρέσκο ερυθρό κρασί που προέρχεται από την ποικιλία Gamay από την περιοχή Beaujolais της Γαλλίας (στην Βουργουνδία). Είναι το πιο διάσημο κρασί που κυκλοφορεί πρώτο στην αγορά, πολύ σύντομα από τον τρύγο του και την ωρίμανση του, από την τρέχουσα χρονιά. Έχει καθοριστεί η 3η Πέμπτη του Νοέμβρη ως επίσημη κυκλοφορία του ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.

Η ποικιλία gamay

Η φράση Beaujolais nouveau σημαίνει το «νέο» ή «φρέσκο» Beaujolais.

Η ιστορία

Στην περιοχή αυτή πάντα έφτιαχναν αυτό το κρασί για να γιορτάσουν το τέλος του τρύγου, αλλά μέχρι και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο καταναλωνόταν τοπικά. Όταν καθιερώθηκε ως προστατευόμενη περιοχή AOC για τους Γάλλους το 1937, για εμάς το γνωστό ΠΟΠ, τότε ισχύει ότι το κρασί μπορεί να πωληθεί μετά τις 15 Δεκεμβρίου την τρέχουσα χρονιά.

Αυτός ο κανόνας άλλαξε όμως τον Νοέμβριο του 1951 και η Ένωση Επαγγελματιών Παραγωγών Κρασιού του Beaujolais (UIVB)  έθεσε την επίσημη ημερομηνία διάθεσης των κρασιών την 15η του Νοέμβρη, η οποία θα γινόταν γνωστή ως «Beaujolais nouveau».

Μερικά μέλη της ένωσης UIVB διαπίστωσαν μια ευκαιρία μάρκετινγκ πίσω από αυτή την κίνηση και καθιέρωσαν έναν «αγώνα δρόμου» κάθε χρονιά για την άμεση διάθεση τους για κατανάλωση στο Παρίσι.

Το 1960 αγώνες ταχύτητας από Αγγλικούς Συλλόγους Αυτοκινήτων αντάμειβαν τους οδηγούς που έφτανα πρώτοι στην Αγγλία με το περισσότερο κρασί από το Beaujolais της Γαλλίας. Η ανταμοιβή τους ήταν λάστιχα και ανταλλακτικά για τα αγωνιστικά οχήματά τους. Αυτός ο αγώνας πήρε τέτοιες διαστάσεις που μέχρι το 1970 σχεδόν έγινε εθνική γιορτή. Το οποίο  υπάρχει μέχρι και σήμερα και έχει πάρει το όνομα “The Beaujolais Run” – www.beaujolaisrun.com .

 

the-beaujolais-run

the beaujolais run 2014
The  run 2014

Μέχρι το 1972, η Νέα Υόρκη ήταν η μόνη αμερικάνικη πόλη που εισήγαγε Beaujolais, ενώ μετά ακολούθησε και η Μινεάπολις και μετά διαδόθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές της Αμερικής.

Αργότερα η φήμη του εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και την βόρεια Αμερική, και την Ασία. Το 1985 η ημερομηνία κυκλοφορίας αλλάζει για ακόμα μία φορά και ορίζεται ως η 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου, ώστε όλοι να μπορούν να προετοιμαστούν για τα επερχόμενο σαββατοκύριακο.

Έτσι εκείνη την ημέρα στην Γαλλία το κρασί ήταν προς διάθεση από τις 12.01, κάτι που όμως άλλαξε για να προλαβαίνουν οι έμποροι να το έχουν προς διάθεση στα τελικά σημεία πώλησης, αλλά με την αυστηρή οδηγία να μην τον πουλούν πριν την συγκεκριμένη Πέμπτη, για να πετύχουν ένα παγκόσμιο γενικό ταυτόχρονο release της εσοδείας .

Όλα τα μέσα της τότε εποχής χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά του κρασιού, από ελέφαντες, αεροπλάνα «Κον Κορντ», αλλά και αερόστατα, και πολλές αεροπορικές εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων ανακοίνωναν επίσημα τις ημερομηνίες με τα δρομολόγια διάθεσης, ξεκινώντας από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η Παραγωγή

Το σταφύλι θα πρέπει να προέρχεται από την οριοθετημένη ζώνη του Beaujolais, εξαιρώντας όμως τα 10 cru του (δείτε εδώ ποια είναι ).

Υπάρχουν 2 κατηγορίες τοπικής παραγωγής για αυτά τα κρασιά, τα Beaujolais Nouveau και Beaujolais-Villages Nouveau, με το δεύτερο να αναφέρεται στα κρασιά που παράγονται από τα 30 χωρία της περιοχής που δεν περιλαμβάνονται στα οριοθετημένα 10 cru της.

10_beaujolais_crus_AOC

Και λίγοι αριθμοί για την καλλιέργεια και την παραγωγή αυτής της ετικέτας, η παραγωγή των Beaujolais Nouveau αποτελεί το 25% της συνολικής παραγωγής στην περιοχή, και από το 2017 υπάρχουν 2.000 παραγωγοί, δίνοντας 27,5 εκατομμύρια κιβώτια από 4.000 αμπελοτόπια, με το 40% να εξάγεται.

beaujolais-mapΑπό τον νόμο τα σταφύλια θα πρέπει να συλλέγονται με το χέρι και η διαδικασία οινοποίησης να είναι διαφορετική από ότι ξέρουμε. Οι ρόγες μπαίνουν όλες μαζί, χωρίς να περάσουν από πιεστήριο, μέσα στην δεξαμενή 76 τόνων. Μετά η δεξαμενή σφραγίζεται και γεμίζει με μονοξείδιο του άνθρακα CO2, όπου αυτό το αέριο θα προκαλέσει την ρήξη της ρόγας μαζί με το βάρος τους και η ζύμωση θα ξεκινήσει προκαλώντας την έκλυση ακόμα περισσότερου διοξειδίου.

Αυτή η διαδικασία προκαλεί και τη ζύμωση σε ράγες που δεν έχουν σπάσει ακόμα, και συνολικά δημιουργείται ένα κρασί που έχει φρέσκο φρουτώδη χαρακτήρα με χαμηλές τανίνες.

Την μέρα αυτή που κυκλοφορεί αυτή η έκδοση συνοδεύει η φράση “Le Beaujolais nouveau est arrivé!” –  “The new Beaujolais has arrived!” – «Τα φρέσα Beaujolais ήρθαν»

 

Το κρασί

beaujolais-nouveau-bichot-2020-2 (Custom)

Αυτό το κρασί έχει ελαφρύ ερυθρό χρώμα με μοβ  και ροζ ανταύγειες, κάτι που αντανακλά την φρεσκάδα του και εμφιαλώνεται 6-8 εβδομάδες μετά τον τρύγο. Η διαδικασία οινοποίησης του προσφέρει χαμηλές τανίνες, κάτι που το κάνει πιο «μαλακό» και εύκολο στην κατανάλωση, ενώ χαρακτηρίζεται από αρώματα μπανάνας, σταφυλιού, φράουλας, σύκου και αχλαδιού

Απολαύστε το στους 13 βαθμούς Κελσίου σκέτο ή με «ελαφριά» κόκκινα κρέατα.

Αγοράστε το δικό εσάς εδώ από το σύνολο κτημάτων του Albert Bichot

 

Beaujolais nouveau

Posted on

Τρείς Μάγισσες 750ml

τρείς μάγισσες

Ήταν το 2011 όταν ο Χρήστος Μπαραφάκας αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πιο φρουτώδες δροσιστικό κρασί που θα μπορούσε να ταιριάξει σε όλες τις ώρες.

Το οινοποιείο μιας και βρίσκεται στην Νεμέα θα έπρεπε οπωσδήποτε να περιείχε την ποικιλία σύμβολο της περιοχής, το Αγιωργίτικο.

Ενώ για τα αρώματα και γεύσεις από άνθη επιλέχθηκε το Μοσχοφίλερο δημοφιλής ποικιλία της ανατολικής Πελοποννήσου, με το Syrah να έρχεται να προσθέσει και αυτό το χαρακτήρα του.

Την ποικιλιακή σύνθεση έρχεται να συμπληρώσει το στυλ οινοποίησης με μια ημίγλυκη ημιαφρώδη έκδοση. Απολαύστε το στους 8oC – 10οC

“Και το όνομα αυτού

Τρείς Μάγισσες”

τρεις μαγισσες μπαραφάκα

Χρώμα, Λαμπερό ροζ με ιώδεις ανταύγειες

Μπουκέτο, Φίνο αλλά και γενναιόδωρο, δελεαστικά αρώματα κόκκινων φρούτων – φράουλα και κράνα – δένουν αρμονικά με νότες λευκών ανθέων.

Στόμα, Πληθωρικό και γεμάτο στο στόμα με ισορροπημένη οξύτητα και δυναμική παρουσία φυσαλίδων. Τα παραπάνω στοιχεία λειτουργούν συνεργατικά προσφέροντας ένα γενναιόδωρο και κρεμώδες στόμα με αρμονική γλυκύτητα και φρουτώδη αρωματική επίγευση.

Αλκοόλ, 11,5%

Γευστικά ταιριάσματα, Φρουτοσαλάτες, ελαφριά γλυκά με φρούτα, παγωτά, κρέμες όπως πανακότα ή μπαβαρουάζ. Συστήνεται ανεπιφύλακτα ως κρασί απεριτίφ.

 

τρείς μάγισσες

Βρείτε το εδώ

Μάθετε περισσότερα για το οινοποιείο εδώ.

Πληροφορίες για την διαδικασία παρασκευής

Η οινοποίηση της κάθε ποικιλίας λαμβάνει χώρα ξεχωριστά σε ανοξείδωτες δεξαμενές και σε συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας 16-17οC. Οι ζυμώσεις διακόπτονται με ψύξη του ζυμούμενου γλεύκους αφήνοντας υπολειπόμενα σάκχαρα στον οίνου. Αμέσως μετά πραγματοποιείται το χαρμάνι των τριών μαγισσών και ακολουθούν μεταζυμωτικες ενέργειες με περιοδική αιώρηση οινολασπών για περίπου 1 μήνα οπότε και ξεκινούν οι διεργασίες για την προετοιμασία εμφιάλωσης.

Posted on

Μαλαγουζιά Καρακάξα, μια διαφορετική πρόταση 1

Μαλαγουζιά Καρακάξα

Μαλαγουζιά Καρακάξα

Η πιο hot ποικιλία εδώ και λίγα χρόνια στην Ελλάδα, που αν και ξεκίνησε από την Χαλκιδική και το Porto Carras όπου την ανέδειξε Ευάγγελος Γεροβασιλείου, πλέον έχει φυτευτεί σε όλη την χώρα.

Σε αυτή την προσπάθεια έρχεται να συμβάλει και η ετικέτα με την ονομασία Καρακάξα, από την οικογένεια Κορδά στην Πάτρα.

Με χρόνια εμπειρίας στον κλάδο του κρασιού και της ποτοποιίας επέλεξε την πρώτη ύλη από το τόπο καταγωγής της ποικιλίας, την Αιτωλοακαρνανία και επιμελήθηκε όλη την διαδικασία μέχρι την εμφιάλωση.

Το αποτέλεσμα, η μαλαγουζιά Καρακάξα, δικαίωσε τους εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος καθώς έδωσε μια εμφιάλωση, με μεγάλη ένταση των χαρακτηριστικών της ποικιλίας, που έτυχε να την δοκιμάσουμε στην έκθεση Patras Wine Fair – www.patraswinefair.gr στις 16/02/2020.

Χρώμα: Άχυροκίτρινο

Άρωμα: Έντονα αρωματικό που θυμίζει, μάνγκο, ανανά, ροδάκινο καθώς και άνθη λεμονιού.

Γεύση: Στο στόμα παρουσιάζεται πλούσιο και γεμάτο με αρώματα λεμονιού και μακρά επίγευση.

Γευστικοί συνδυασμοί:

Θαλασσινά, πουλερικά, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες και σαλάτες φρέσκων λαχανικών, μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.

Καρακάξα

Το όνομα, αποτελεί έμπνευση από το πουλί που επισκέπτεται τους αμπελώνες και γεύεται τις ρόγες από τους καρπούς.

Το εικαστικό, ανέλαβε να υλοποιήσει το γραφείο Paper Plain απο την Πάτρα.

Μπορείτε να την προμηθευτείτε εδώ.

Μαλαγουζιά Καρακάξα κορδάς

Posted on

Τα ροζέ του καλοκαιριού από την Αχαΐα

Τα ροζέ του καλοκαιριού

Τα ροζέ του καλοκαιριού

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και το καλοκαίρι έχει ήδη έρθει και μας έπιασε απροετοίμαστους καθώς η καραντίνα της άνοιξης δεν μας άφησε να καταλάβουμε το πέρασμα του χειμώνα.

Τα ροζέ κρασιά του καλοκαιριού από την Αχαΐα είναι εδώ για να μας δροσίσουν, σερβίρονται πάντα σε θερμοκρασίες 12 οC -15οC, δείτε τα παρακάτω:

Petite Fleur, Οινοποιία Παρπαρούση, Σιδερίτης, Μόβρη Αχαΐας και Μποζαΐτικα

Ίσως το πρώτο οινοποιείο στην Ελλάδα που οινοποίησε την τοπική ποικιλία Σιδερίτη και μάλιστα σε Ροζέ εκδοχή, υπάρχει και η λευκή με την ετικέτα «Δώρα Διονύσου». Κατάφεραν να δώσουν ένα τόσο ιδιαίτερο κρασί που η παραγωγή κάθε χρονιάς σχεδόν εξαντλείται. Πίνεται ως καλωσόρισμα χωρίς τη συνοδεία φαγητού αλλά και με ψάρια, κρέατα με λευκές σάλτσες, ζυμαρικά και αλλαντικά. Βρείτε το εδώ.

Petit Fleur ροζε παρπαρουσης

Merlot ημίξηρο, Κτήμα Ορφανού, Παραλία Πατρών

Ένα διαφορετικό ροζέ Merlot από το Κτήμα Ορφανού που δεν θα περίμενε κανείς να δώσει νότες λουκουμιού και τριαντάφυλλου, ενώ η ημίξηρή του εκδοχή το κάνει κατάλληλο για κάθε στιγμή της μέρας με φαγητό ή χωρίς. Τυριά, ψάρι ψητό σχάρας, πιάτα εξωτικής αλλά και μεσογειακής κουζίνας, ζυμαρικά και πουλερικά σε σάλτσα ντομάτας. Επίσης σερβίρεται και σαν απεριτίφ. Βρείτε το εδώ.

κτήμα ορφανου merlot ημίξηρο

Τα ροζέ του καλοκαιριού

Παρακάτω ακολουθούν 2 παρόμοιες εμφιαλώσεις από την σπάνια τοπική ποικιλία της Αχαίας, Μαύρο Καλαβρυτινό με την συμμετοχή της Syrah. Μπορούν να συνοδέψουν ιδανικά πίτσες, ασιατική κουζίνα, ελαφρά λαδερά και ζυμαρικά. Απολαύστε το δροσερό στους 12ºC.

Έλξις Κρασιά Καπαρδέλη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Syrah

Κρασια Καπαρδελη μαυρο καλαβρυτινο syrahΒρείτε το εδώ.

Νότος Οινοποιείο Κανακάρη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Syrah, Αιγιαλεία

 

οινοποιείο κανακρη ροζε νοτος μαυρο καλαβρυτινο shyra

Βρείτε το εδώ.

Μοίρα Κρυφή, ξηρό Ροζέ Merlot, Μαυροδάφνη, Λουσικά

Πάντρεμα 2 ερυθρών ποικιλιών στην ροζέ τους εκδοχή, δίνοντας ένα οριακά ξηρό προς ημίξηρο κρασί, κατασκευασμένο με μια ιδιαίτερη τεχνική.

«Εφαρμόζοντας πειραματικά ένα ξεχασμένο τέχνασμα ωρίμανσης των σταφυλιών, πήραμε ένα νέο κρασί για πρώτη φορά. Στρίψαμε τους μίσχους των σταφυλιών χωρίς να τα κόψουμε και με την τέχνη του ξεφυλλίσματος τα εκθέσαμε φυσικά σ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας. Το στρίψιμο είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή ροής χυμών από το αμπέλι στο σταφύλι και την αύξηση των σακχάρων μέσα σε αυτό.»

Κατάλληλο για τα  λαδερά της ελληνικής κουζίνας ή γαρίδες αλλά μπορεί να καταναλωθεί και σκέτο. Βρείτε το εδώ.

Μοίρα Κρυφή Merlot, Μαυροδάφνη, Τέταρτη Γενιά Οικονομόπουλος

Joy,  ροζέ ημίξηρη μαυροδάφνη,  Αχαιών Οινοποιιτική, Αιγιαλεία

Η μοναδική εκδοχή της μαυροδάφνης με αυτού του είδους την εμφιάλωση, ημίξηρη και ροζέ, δίνοντας ένα κρασί για όλες τις περιστάσεις. Ιδανικό σαν απεριτίφ αλλά και για σαλάτες με γλυκιές σάλτσες, πικάντικα πιάτα ασιατικής κουζίνας, σαγανάκι τυριών, ποικιλίες τυριών και φρουτοσαλάτες. Βρείτε το εδώ.

Joy Μαυροδάφνη Αχαιών Οινοποιητική

Θέλετε να λαμβάνεται κι άλλες προτάσεις για κρασιά στο email χωρίς να σας στέλνουμε ενοχλητικό περιεχόμενο;

Δώστε το email σας παρακάτω

Τα ροζέ του καλοκαιριού

Τα ροζέ του καλοκαιριού

Δείτε και άλλες ροζέ επιλογές εδώ.

Δείτε εδώ πως φτιάχνονται τα ροζέ.